Als jij het afgelopen jaar veel thuis hebt gekookt, kan het zijn dat jouw kookgerei er momenteel slecht aan toe is. Of misschien ben je een ervaren kok die iets nieuw wil proberen. Alleen zijn je oude potten en pannen niet meer geschikt voor de recepten die je wil voorbereiden. Dan kan het geen kwaad om een balans op te maken van het kookgerei in je keuken.

Goede potten en pannen vormen de basis van een goede kookuitrusting. Je kan deze per stuk kopen, maar het is vaak gemakkelijker en handiger om een volledige pannenset te kopen. Je beschikt dan in één keer over alle essentiële keukengerei. Lees verder om meer te ontdekken over de beste pannensets op de markt!

Hoe kies je de beste pannenset?

Van gietijzer en roestvrij staal, tot aluminium en koper: voordat je investeert in een goede pannenset, is het verstandig om goed te informeren naar alle verschillende soorten beste pannensets die je op de markt kan vinden.  Sommige pannen zijn beter geschikt voor het voorbereiden van specifieke gerechten. Bovendien kan je pannen niet op elk soort kookvuur gebruiken. In dit artikel leggen wij de verschillen uit zodat je nadien beter kan kiezen.

Begin met het lezen van onze Top 5 selectie voor beste pannensets! In onze productselectie behandelen wij enkele van de meest populaire topkeuzes voor pannensets op basis van prijs, materiaal en kwaliteit, zodat wij je zo goed mogelijk kunnen helpen met kiezen. Voor het kiezen van de beste pannensets hebben wij ook gekeken naar de belangrijkste eigenschappen van elke goede pannenset. Lees verder en ontdek de geweldige selectie die wij voor jou hebben gemaakt.

Inhoudsopgave

Top 5 pannensets

ProductnaamMateriaalWarmtebronAantal stuksSpeciale eigenschap
BK Bistro PannensetRVS zilverAlle4Antiaanbaklaag
Tefal DuettoRVS zilverAlle4Cool touch handgreep
BK Profiline PannensetRVS zilverAlle5Handige afgietrand
BK Q-linair Master Black KookpannensetRVS zwartAlle5Vergrendelbare deksels
BK Conical Cool Glas PannensetRVSAlle6Extra koekenpan

1. BK Bistro 4-delige Pannenset – Beste koop pannenset

De BK Bistro beste bk pannenset is een stijlvolle roestrijstalen pannenset die geschikt is voor elk type fornuis. De body van elke pan loopt recht omhoog en eindigt met een strakke rand. Deze rand zorgt ervoor dat het afgieten veel gemakkelijker is dan bij een klassieke pan. Op zich heeft deze pannenset niets bijzonder: de set is goedkoop en van degelijke kwaliteit.

De BK Bistro beste pannenset heeft een ingebouwde sandwichbodem die zorgt voor een snelle opwarming en een betere warmteverdeling over de hele pan. De antiaanbaklaag van deze BK pannen is erg nuttig:

 • Je bespaart tijd en energie omdat je na het koken minder moet kuisen.
 • Een antiaanbaklaag maakt het mogelijk om met minder boter of olie te koken.
 • Je kan er gemakkelijker “kleverig” voedsel mee voorbereiden, zoals gebakken eieren.

Een elegante en goede pannenset met antiaanbaklaag

Doorheen de glazen deksels kan je goed zien wat er in de ban gebeurt, zonder dat je het deksel moeten optillen. Aan de binnenkant van elke pan vind je ook een maatverdeling. Dit is tegenwoordig standaard voor elke pan, maar toch blijft het nuttig om te hebben. De BK Bistro goede pannenset kan je niet allen op elke warmtebron gebruiken, maar ook in de oven plaatsen!  

Voordelen:

 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Antibaklaag
 • Snelle opwarming

Nadelen:

 • Handgrepen worden warm

2. Tefal Duetto 4-delige Pannenset – Best geteste pannenset

Met de Tefal Duetto pannenset heb je een goede basis pannenset in je keuken. Dit is waarschijnlijk één van de allergoedkoopste vierdelige beste pannensets op de markt. De set bestaat uit 3 kookpannen die uitgerust zijn met glazen deksels, en een steelpan. De glazen deksels zijn handig om het kookproces in de gaten te houden zonder warmte te verliezen.

De panbodem werd uit meerdere metaallagen vervaardigd, waardoor er een betere warmteverdeling kan plaatsvinden. Bovendien is deze beste pannenset ook op elke warmtebron bruikbaar. Het belangrijkste kenmerk van de Tefal Duetto pannenset zijn de handgrepen die gebruik maken van de Cool Touch-technologie. De handgrepen blijven tijdens het koken koud, waardoor je de pannen altijd veilig kan verplaatsen.

De goedkoopste pannenset met Cool Touch-technologie

De Tefal Duetto pannenset is volgens ons de ideale keuze voor studenten die alleen gaan wonen op kot, of voor jonge singles die op zoek zijn naar praktisch en goedkoop keukengerei voor hun nieuwe flat. Deze beste pannenset is zeer polyvalent en gaat dankzij de RVS bouw van de pannen zeer lang mee. Je krijgt niet voor niets 10 jaar garantie op deze pannenset.

Hier zijn nog 3 goede onderhoudstips om ervoor te zorgen dat de pannen nog langer meegaan:

 • Wij raden aan deze Tefal pannen met de hand te wassen om krassen te voorkomen.
 • Om krassen in de pan te vermijden gebruik je best houten keukengerei.
 • Als er voedsel aanbrandt, raden wij aan om warm water een uur te laten inweken in de pan alvorens je deze schoonmaakt.

Voordelen:

 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Cool touch handgreep
 • 2 afgietranden

Nadelen:

 • Ondanks de RVS worden toch snel krassen gemaakt

3. BK Profiline 5-delige Pannenset – Beste pannenset inductie

De BK Profiline pannenset is een zeer polyvalente pannenset: deze set is geschikt voor elke warmtebron en kan dus ook voor gebruikt worden voor inductie en keramische kookplaten. Bovendien kunnen de pannen in de oven gebruikt worden. De pannen zijn niet volledig glad zijn, maar wel volledig plat: hierdoor heeft deze beste bk pannenset een perfecte warmtegeleiding, waardoor de pannen snel opwarmen.

In deze vijfdelige beste bk pannenset vind je onder andere:

 • Een steelpan (Ø 16 cm) zonder deksel
 • Een kookpan (Ø 16 cm) met deksel
 • Een kookpan (Ø 18 cm) met deksel
 • Een kookpan (Ø 20 cm) met deksel
 • Een soeppan (Ø 24 cm) met deksel

Alle pannen in deze goede pannenset beschikken over een nuttige afgietrand. Ze zijn bovendien ook vaatwasserbestendig. Zo vermijd je een hoop afwaswerk na het koken!

De beste pannenset met steelpan

Zoals je hierboven kon lezen, heeft de 5-delige versie van de BK Profiline pannenset behalve vier pannen ook nog eens een soeppan van Ø 24 cm met een deksel op maat. Deze soeppan is een bijzonder nuttige toevoeging aan de pannenset omdat je er niet alleen soep mee kan maken, maar er ook aardappelen en pasta mee kan koken of een hutsepot mee kan voorbereiden.

Het grootste nadeel van deze pannenset zijn de handgrepen die warm worden. Je zal dus voorzichtig moeten zijn en kookhandschoenen gebruiken.

De BK Profiline pannenset is een echt goede pannenset die aan een leuke prijs verkocht wordt. Bovendien kan je elk onderdeel van de BK pannensetserie los kopen, waardoor je gemakkelijk pannen kan vervangen of toevoegen aan je collectie.

Voordelen:

 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Afgietrand
 • Vaatwasserbestendig
 • Incl. steelpan

Nadelen:

 • Handgrepen worden warm

4. BK Q-linair Master Black 5-delige Pannenset – Beste bk pannenset

De BK Q-Linair Master Black pannenset is verkrijgbaar met of zonder glazen deksels. Wij bespreken hier de vijfdelige versie zonder glazen deksel. Dit is de eerste pannenset in onze selectie die zich in een duurdere prijsklasse bevindt. Deze beste bk pannenset bestaat uit vijf pannen die een diameter hebben van 16 cm tot 24 cm. Vooral de grote soeppan is lekker handig! Aangezien de volledige pan, deksel en handgrepen inbegrepen, gemaakt zijn van RVS, is er hier geen sprake van Cool Touch-technologie. Ze beschikken wel over een schenkrand en een maatverdeling

Robuuste kwaliteit met een uniek afgietsysteem

De reden waarom de BK Q-Linair Master Black pannenset enorm populair is, heeft te maken met het afgietsysteem van deze goede pannenset: de deksels zijn vergrendelbaar en door aan het deksel te draaien kan je eenvoudig afgieten zonder gebruik te maken van een vergiet.

Deze ongelooflijk goede pannenset heeft nog veel andere voordelen:

 • De snelle opwarming dankzij de ingebouwde sandwichbodem
 • Geschikt voor alle warmtebronnen en voor de oven
 • Pannen kan je zeer compact opstapelen
 • Dankzij de hoge body van de pannen kan je grote porties koken
 • Vaatwasserbestendig

Deze pannenset werd trouwens in Nederland ontworpen en heeft tot driemaal toe internationale ontwerpprijzen gewonnen! Dit is veelzeggend over de kwaliteit die je in huis brengt.  

Voordelen:

 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Vergrendelbare deksels
 • Uniek en veilig afgietsysteem
 • Snelle opwarming

Nadelen:

 • Set bevat geen bakpannen
 • Zwaar

5. BK Conical Cool Glas 6-delige Pannenset – Beste pannenset consumentenbond

De Conical pannensetserie van BK bestaat uit pannen die vervaardigd worden van RVS. Je kan deze RVS pannen in de oven en op elke warmtebron gebruiken, zelfs op inductiekookplaten. Dit heeft te maken met het feit dat de panbodem van de Conical pannen voorzien zijn van magnetiseerbaar metaal. Daardoor is de BK Conical een van de beste pannenset inductie vriendelijke keuze op de markt.

De maatverdeling aan de binnenkant van de pannen zijn we ondertussen gewoon en is super praktisch als je vloeistoffen wil afmeten voordat je ze kookt. De BK Conical Cool Glas zesdelige Pannenset heeft pannen met eensandwichbodem waardoor de warmte snel en gelijkmatig verdeeld wordt.

Door de meerdere metaallagen die gebruikt worden in deze beste bk pannenset, is de BK Conical Cool Glas pannenset niet goedkoop, maar de pannen gaan wel zeer lang mee.

Een groot pannenaanbod van uitstekende kwaliteit

Deze pannenset is lekker veelzijdig: met het aankopen van deze beste pannenset kom je niets meer tekort in je keuken. Vooral de koekenpan is een leuke toevoeging. Bij andere goede pannensets moet je deze meestal bijkopen.

Bovendien is de kwaliteit van deze pannenset geweldige: het zijn robuuste RVS pannen met glazen deksels en met een lange garantie op de volledige pannenset. Als je voor duurzame kwaliteit wil gaan en over een groter budget beschikt, dan is deze goede pannenset een geweldige keuze voor jou!

Voordelen:

 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Incl. koekenpan en steelpan

Nadelen:

 • Warmt niet snel op

De beste pannenset – Conclusie

De Nederlandse BK pannensetserie beschikt over een heel breed aanbod aan goede pannensets. Je vindt voor elk budget een pannenset die geschikt is voor jouw kookgewoontes. Wij kozen uiteindelijk voor de BK Conical Cool Glas Pannenset als beste koop pannenset in deze productselectie.

De prijs-kwaliteitsverhouding van deze pannenset is gewoon niet te kloppen en bovendien koop je met deze pannenset meteen genoeg kwaliteitspannen voor elk recept die je wil voorbereiden. Andere pannensets zijn goedkoper, maar je moet wel nog een koekenpan kopen om aan de slag te kunnen. Bij deze pannenset wordt hij gewoon meegeleverd. Een echte topkeuze dus!

Koopgids beste pannenset 2021 – Hoe kies je een goede pannenset?  

Een kwaliteitsvolle pannenset is een onmisbaar onderdeel van elke keuken, of je nu een doorgewinterde professionele kok of een beginner bent. De meeste pannen gebruik je bijna dagelijks, dus het is zeker de moeite waard om te investeren in de beste pannenset op de markt, en zo latere teleurstellingen en frustraties te vermijden. Wij hebben al een geweldige productselectie samengesteld om je te helpen met kiezen. In het geval deze niet zou volstaan, of als je geen tijd hebt om elke top 10 pannenset na te gaan, hebben wij deze nuttige koopgids gemaakt. In deze koopgids bespreken wij alle belangrijkste eigenschappen van een goede beste pannenset.

Waar moet je naar uitkijken bij het kopen van een nieuwe pannenset?

Vaatwasmachinebestendig: de beste pannensets zijn uitgerust met handgrepen die vervaardigd zijn uit kunststof of roestvrijstaal. Meestal zijn ze ook vaatwasmachinebestendig. De meeste pannen met houten handgrepen zijn dat echter niet. Het beste is om jouw pannen niet volledig in de vaatwasser af te wassen, omdat dit hun levensduur drastisch vermindert. De meeste pannen hoef je enkel snel af te spoelen. Soms kan je er ook wat water in laten weken om ze vervolgens voorzichtig af te schrobben. De vaatwasser kan er ook voor zorgen dat de coating van pannen met een antiaanbaklaag loskomt, waardoor deze pannen onbruikbaar worden.

Een platte bodem: dit is vooral handig wanneer je elektrisch kookt. Deze pannen bedekken de volledige oppervalk van de kookplaatring en verspillen dus minder warmte.

Ovenbestendig: je kan heel wat tijd en ruimte besparen door multifunctionele pannen te gebruiken die zowel in de oven als op de kookplaat kunnen worden geplaatst.

Een schenktuit (aan beide kanten): praktisch om uit te gieten, ongeacht of je links- of rechtshandig bent.

Cool Touch handgrepen: De handgrepen moeten lang en dik genoeg zijn om evenwicht te behouden, zonder dat de pan te zwaar wordt. Dankzij de Cool Touch-technologie kan je de beste pannensets en kookpotten veilig aanpakken tijdens het koken.

Passende deksels: dit klinkt vanzelfsprekend, maar pannen met een lage bouwkwaliteit laten soms wat te wensen over. Ze moeten ook stoom kunnen laten ontsnappen indien er geen ventilatieopeningen zijn.

Gaten in de handgrepen: handig om je beste pannenset aan op te hangen.

Welke soorten pannen vind je op de markt?

Aluminium: veel aluminium pannen hebben een email coating aan de buitenkant en een antiaanbaklaag aan de binnenkant. Hierdoor zijn de pannen stevig gebouwd, gemakkelijk schoon te maken en krasbestendig. Aluminium is een goede warmtegeleider, waardoor de pannen snel warm worden.

Gietijzer: dit materiaal warmt langzaam op maar houdt de warmte goed vast. Uitstekend als je graag langzaam, en gelijkmatig wil koken op laag vuur (soep, stoven, …). Het voedsel blijft een lange tijd doorgaren nadat het vuur is uitgeschakeld. Gietijzer roest wel gemakkelijk. Daarom hebben de meeste pannen een antiaanbaklaag aan de binnenkant of een dunne porseleinen beschermlaag. Gietijzer zonder coating is niet vaatwasmachinebestendig. Gietijzeren pannen zijn ook zwaar en beter geschikt voor fornuizen.

Koper: koper is een uitstekende warmtegeleider. Goede koperen pannen zijn duur, maar gaan een leven lang mee. Koper kan reageren met zure voedingsmiddelen, zoals vis en vlees. Daarom worden deze pannen bekleed met een RVS coating. Koperen pannen moeten je kuisen met een speciaal poetsmiddel. Ze zijn niet geschikt voor glazen kookplaten, tenzij ze beschikken over een metalen beschermingslaag.

Hard geanodiseerd aluminium: het oppervlak van deze pannen wordt elektrochemisch behandeld om een harde afwerking te verkrijgen die niet zal afbrokkelen, barsten of reageren met zure voedingsmiddelen. Je kan natuurlijk ook metalen keukengerei gebruiken, maar dit kan voor krassen zorgen. Deze pannen zijn meestal niet vaatwasmachinebestendig, maar het oppervlak is wel kleefvast. Hard geanodiseerde pannen zijn redelijk licht en warmen snel op. Ze zijn duur, maar kunnen lang mee. De beste pannensets in hard geanodiseerd aluminium zijn geschikt voor alle soorten kookplaten, behalve inductie.

Roestvrij staal (RVS): RVS pannen zijn duur, maar ze gaan wel een heel leven lang mee. De bakbodem van deze pannen heeft de neiging om kleverig te zijn, waardoor je meer olie of boter zal moeten gebruiken bij het koken. Er wordt vaak koper of aluminium in de bodem van de pan verwerkt, meestal tussen twee lagen RVS, om de Roestvrij staal is meestal vaatwasmachinebestendig en reageert niet met voedsel.