Een goede broodbakmachine zorgt ervoor dat een brood bakken veel sneller en gemakkelijker gaat dan op de traditionele wijze. Soms is het zelfs goedkoper om je eigen brood te maken in de plaats van dan een brood uit de supermarkt te kopen. Met de beste broodbakmachine ben je immers in staat om zelf je ingrediënten te selecteren en voor je het weet ruikt het overal in je huis naar heerlijk versgebakken brood.

Niet elke broodbakmachine is echter in staat om heerlijk brood te bakken. Sommige broodbakmachines produceren ingevallen, misvormde broden met een textuur die er niet zo lekker uitziet. Daarom willen wij je in dit artikel helpen om de beste broodbakmachine te vinden.

Hoe kies je de beste broodbakmachine voor je keuken?

Het heeft weinig zin om een broodbakmachine aan te schaffen als het geen goed brood kan bakken. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar wij hebben tussen de verschillende modellen op de markt enkele grote verschillen met gemengde resultaten gezien. De beste koop broodbakmachines zullen witte en volkoren broden bakken met een dikke, gelijkmatig en gouden korst die er heel smakelijk uitziet. Aan de binnenkant zou het brood licht, luchtig en smakelijk moeten zijn. Helaas is dit niet altijd het geval. Sommige broodbakmachines bakken compacte broden met grote gaten, ingevallen bovenkanten of dikke, knobbelige en verbrande korsten. En dan hebben we het nog niets eens over de smaak!

Voordat je dus tot het kopen van een goede broodbakmachine overgaat, is het een goed idee om je te informeren over de beste broodbakmachines op de markt. Maar de keuze is enorm! Daarom hebben wij uit de top 10 broodbakmachines op de markt, de 5 meest interessante modellen voor jou gekozen en deze met elkaar vergeleken. Wij vergelijken al hun eigenschappen met elkaar en in onze conclusie kan je lezen welk toestel wij de beste broodbakmachine vinden.

Als je echter nog meer informatie wil over goede broodbakmachines, dan kan je gewoon onze koopgids lezen. In die koopgids staan wij stil bij alle belangrijkste eigenschappen die de kwaliteit van een test broodbakmachine bepalen. Zo kan je, los van onze selectie, verder op zoek naar een leuke broodbakmachine voor je keuken. Lees verder, en ontdek meer over de beste broodbakmachines op de markt.

Inhoudsopgave

Top 5 broodbakmachines

ProductMinimaal
Broodgewicht
Maximaal
broodgewicht
Eigenschap 1Eigenschap 2
Inventum BM55650 g800 gKijkvensterBakblikken met antiaanbaklaag
Inventum BM125900 g1200 gBakblikken met antiaanbaklaagDubbele bakblik
Inventum BM95700 g900 gInstelbare starttijdOpwarmfunctie
Panasonic SD2500WXE500 g1200 g25 programma’sVerschillende broodafmetingen
Kenwood BM450500 g1000 gAutomatische toevoerInstelbare programma’s

1. Inventum BM55 – Beste koop broodbakmachine

Met de Inventum BM55 broodbakmachine kan je een brood van maximaal 800 gram bakken. Deze goede broodbakmachine heeft niet minder dan 12 automatische programma’s, met onder andere de optie om glutenvrij brood en jam te maken.

Je hoeft de ingrediënten enkel in de bakblik toe te voegen, het juiste programma in te stellen en de broodmachine aan het werk te laten. De bakblik van deze beste koop broodbakmachine heeft een antiaanbaklaag, waardoor het brood na het bakken niet aan de bakblik blijft plakken. Zo kan je gemakkelijk een mooi brood uit de machine halen.

Dankzij de instelbare timer kan je ’s nachts brood bakken en ’s ochtends wakker worden met heerlijk en vers gebakken brood. Overdag kan je zien hoe het brood gebakken wordt, dankzij het kijkvenstertje van de broodbakmachine.

Een polyvalent budget broodbakmachine

Dit is een zeer goedkoop apparaat dat alle belangrijkste functies voor een goede broodbakmachine heeft: naast de functies die eerder opgesomd werden, kan je met deze beste broodbakmachine van Inventum ook:

 • Een vierkantige cake bakken
 • Het supersnel programma van 90 minuten gebruiken
 • De tijd tot 13 uur op voorhand instellen
 • Jouw brood warmhouden na het bakken
 • De korstkleur van je brood kiezen

Door dit model in huis te brengen ben je goed op weg om heerlijk brood te bakken. Wij vonden het eindresultaat best wel lekker smaken, zeker als je de recepten volgt. Deze beste broodbackmachine is bovendien aan een erg leuke prijs te kopen!

Voordelen:

 • 12 programma’s
 • Cake, Jam en glutenvrij brood bakken
 • Instelbare timer
 • Snelbakfunctie
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Kneedhaak vervangen is duur
 • Geen verlichte display

2. Inventum BM125 – Best geteste broodbakmachine

De Inventum BM125 is een andere goede broodbackmachine uit de Inventumreeks. Dit apparaat is duurder dan het vorige model, maar nog steeds goedkoop in vergelijking met andere huishoudapparaat. Opvallend is dat deze beste broodbackmachine een ongelooflijk groot volume heeft: je kan er broden van 1,2 kilogram mee bakken! Niet alleen dat: je kan ook gebruik maken van de dubbele bakblik en twee kleine broodjes bakken. Het voordeel hiervan is dat je twee verschillende broden tegelijkertijd kan bakken. Ideaal als iedereen verschillende smaken en voorkeuren heeft in jouw gezin.

Net zoals de goedkopere Inventum BM55 broodbakmachine, kan je met deze beste broodbakmachine:

 • Kiezen uit 12 verschillende bakprogramma’s
 • Cake, jam en glutenvrij brood voorbereiden
 • Gebruik maken van de ingestelde timer
 • Het bakproces opvolgen door het kijkvenstertje

Een professionele broodbakmachine voor liefhebbers graag bakken

De Inventum BM125 kamt met dezelfde problemen als het goedkoper exemplaar voor kleine broodjes: de bakblikken zijn niet wasbaar in de vaatwasser, de kneedhaken zijn redelijk prijzig en er is jammer genoeg geen verlichte display. Nochtans is deze beste broodbakmachine een uitstekende keuze voor elke liefhebber van vers gebakken brood. Het feit dat je er grote en verschillende broden mee kan bakken is een voordeel voor wie elke dag grote hoeveelheden brood eet met zijn gezin.

Voordelen:

 • Dubbele bakblik voor verschillende broden
 • Grote capaciteit
 • 12 essentiële programma’s
 • Instelbare timer
 • Snelbakfunctie

Nadelen:

 • Kneedhaak vervangen is duur
 • Geen verlichte display

3. Inventum BM95 – Beste inventum broodbakmachine

Dit is de laatste broodbakmachine van Inventum in onze selectie met beste broodbakmachines. De Inventum BM95 is, in vergelijking met de vorige modellen, een soort van tussenexemplaar. Het heeft niet de grote capaciteit van de BM125, maar het heeft wel alle geweldige bakopties van de BM55.

Op het eerste zicht leken wij niet overtuigd: de BM95 verschilt in weinig opzichten van de twee andere modellen. Ook hier heb je 12 bakprogramma’s, de mogelijkheid om meer te bakken dan enkel brood, een kijkvenstertje, een instelbare timer en een opwarmfunctie.

Het is een goede broodbakmachine met een redelijke inhoudscapaciteit, waarmee je broden tussen 700 en 900 gram kan bakken. De BM95 is iets duurder dan de BM55, maar is deze kleine extra investering ook de moeite waard?

Brood bakken op verschillende maten

De Inventum BM95 is qua afmetingen net iets hoger gebouwd dan de BM95. Dit komt door het feit dat de bakblik toelaat om broden met meerdere afmetingen te bakken. Dit is het grootste verschil tussen de BM95 en de BM55. De instelbare afmetingen kunnen handig zijn als je het belangrijk vindt om een brood met specifieke afmetingen te bakken. Denk maar aan de grootte van boterhammen die in de lunchbox van je kinderen moeten passen.

Wij vinden dit geen levensbelangrijke optie, maar voor sommigen is dit mooi meegenomen en absoluut het investeren waard. Het prijsverschil is uiteindelijk miniem, dus waarom niet?

Voordelen:

 • Instelbare broodafmetingen
 • 12 essentiële programma’s

Nadelen:

 • Het snoer is wat te kort
 • Het kneden is gehorig

4. Panasonic SD2500WXE – Beste panasonic broodbakmachine

De Panasonic SD2500WXE heeft in vergelijking met de Inventumserie een grote verscheidenheid aan standen en functies (25 om exact te zijn). Een liefhebber die elke dag vers brood wil bakken zal deze rijkheid aan keuze ongetwijfeld appreciëren. Hier zijn een paar voorbeelden van wat je kan bakken met deze goede broodbakmachine:

 • Brioche en Roggebrood
 • Frans brood en glutenvrij brood
 • Cake, jam en pasta

De kwaliteit van het brood dat de Panasonic SD2500WXE bakt, staat echter buiten kijf, want dankzij de geavanceerde baktechnologie van deze beste broodbakmachine, wordt het perfecte brood in een handomdraai gemaakt. Deze broodbakmachine is in staat om een stabiele baktemperatuur te handhaven, los van de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het deeg wordt geregeld tijdens het kneden en rijzen van de deeg.

Een hoogtechnologisch luxe broodbakmachine

De Panasonic SD2500WXE biedt nog een aantal andere leuke bakopties. Zo kan je kiezen uit drie verschillende broodafmetingen (M, L en XL). Je kan broden bakken die tussen 500 gram en 1,2 kilogram wegen. Het apparaat is ook uitgerust met een korstinstelling waarmee je de korstsmaak kan instellen.

Hier is een overzicht van een aantal andere functies die nog niet benoemd werden:

 • Snelbakfunctie voor wanneer je snel een brood nodig heeft.
 • Ingestelde timer om ’s nachts te bakken. Kan 13 uur op voorhand ingesteld worden
 • Modern design dat koud blijft aan de buitenkant.

Voordelen:

 • 25 bakprogramma’s
 • 3 verschillende broodafmetingen
 • Grote capaciteit
 • Bakt kwaliteitsbrood

Nadelen:

 • Geen kijkvenstertje
 • Dure vervangonderdelen

5. Kenwood BM450- Beste broodbakmachine met glutenvrij programma

De Kenwood BM450 is één van de meest populaire broodbakmachines in Nederland. Toegegeven, het model is veel duurder dan de meeste broodbakmachines, maar de prijs is terecht wanneer je kijkt naar het aantal extra functies die deze beste broodbakmachine biedt, zoals de automatische dispenser, de touch screen display en de kortere snelbakfunctie.

Zoals je mag verwachten van een hoogtechnologische broodbakmachine, heeft de Kenwood BM450 verschillende functies die je gewoon niet vindt bij goedkopere modellen:

 • De automatische ingrediëntendispenser: als je iets anders wil bakken dan een standaard brood, dan zorgt de dispenser ervoor dat extra ingrediënten steeds op het juiste moment worden toegevoegd aan de bakmix.
 • Een groot aantal programma’s: 15 programma’s waarvan 5 die je verder kan personaliseren, zodat je geen gebrek aan variatie hebt wanneer je wil experimenteren met het bakken van nieuwe soorten brood.
 • Een unieke anti-aanbaklag: voor de kneedhaak en bakblik, zodat je brood nooit verpest wordt na het bakken.
 • Een supersnelle bakcyclus: als je nog nooit een goede broodbakmachine met deze functie hebt gehad, dan kan je met de snelle bakcyclus wat broodkwaliteit opofferen (meestal in termen van brooddichtheid) in ruil voor een hogere snelheid. Dit is niet ideaal voor de broodkwaliteit, maar je kan er wel een brood mee bakken in minder dan een uur!

De ultieme broodbakmachine voor kwaliteitsvol vers brood

Sommige broodbakkers hebben helemaal geen haast en zullen blij zijn met de uitgestelde timerfunctie. De beste broodbakmachine van Kenwood heeft uitstelfunctie die 12 uren op voorhand ingesteld kan worden

, dat in combinatie met de opwarmfunctie die 1 uur duurt, ideaal is voor vers gebakken brood.

Afgezien van alle geavanceerde functies heeft de Kenwood BM450 broodbakmachine alle basisfuncties die je mag verwachten van een goede broodbakmachine:

 • Personaliseerbare instellingen met intern geheugen
 • Drie verschillende afmetingen (tussen 500 gram en 1 kg).
 • Stijlvol en gestroomlijnd ontwerp, met een roestvrijstalen behuizing en een kijkvenster
 • Een LCD-scherm met aanraakbediening
 • Een intern lampje
 • Stroomreserve voor wanneer de stroom uitvalt

Voordelen:

 • Automatische dispenser
 • Instelbare basisprogramma’s
 • Nuttige geavanceerde functies
 • Snelbakfunctie en uitstelfunctie
 • Hoge kwaliteit

Nadelen:

 • Grote kneedhaak die vastzit in het brood
 • Duur

Beste broodbakmachine – conclusie

Wij kiezen voor de Panasonic SD2500WXE als beste koop broodbakmachine omdat het een mooi compromis is tussen de geavanceerde hoogtechnologische broodbakmachines die duurder zijn en de goedkopere modellen zoals die van de Inventumserie. Je betaalt wat meer, meer dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de kwaliteit van het brood, de gebruiksvriendelijkheid van het toestel en de vele functies die je toelaten om je brood te bakken zoals jij dat wil. De Panasonic SD2500WXE is deze investering helemaal waard en wij denken dat je met zo’n goede broodbakmachine helemaal niet teleurgesteld zal zijn.

Koopgids: waar moet je op letten bij het kopen van de beste broodbakmachine?  

De kwaliteit van de beste test broodbakmachines is heel uiteenlopend en zal uiteindelijk bepalen of je zal genieten van een heerlijk en warm brood, of eerder een in elkaar gezakt brood zal krijgen. Er zijn een aantal essentiële kenmerken waar je voor moet uitkijken wanneer je een nieuwe broodbackmachine koopt. Lees ze allemaal aandachtig hieronder.

Bakcapaciteit: denk eerst na over het aantal mensen dat je wil voeden met je vers gebakken brood.  De meeste goede broodbakmachines hebben instellingen voor meerdere broodmaten, maar ze zijn beperkt door een maximale grootte. De meeste goede broodbakmachines produceren broden van een halve kilogram tot 1 kilogram, maar sommige modellen bakken broden die meer dan een kilo wegen.

Grootte en gewicht van de machine: grotere machines zijn log en moeilijk om op te bergen, maar ze hebben meestal meer broodbakopties. Kleinere machines zijn gemakkelijker op te bergen maar hebben vaak minder instellingen. Ze kunnen ook geen grote broden maken.

Kneedhaak: alle beste broodbakmachines maken gebruik van een pan met antiaanbaklaag en een kneedhaak waarop het brood gebakken wordt. Meestal blijft de kneedhaak in het brood steken wanneer het klaar is. Bij sommige broodbakmachines blijft de kneedhaak veel vaker aan het brood kleven dan bij anderen, waardoor er een groot en lelijk gat in het brood ontstaat.  Als je dit niet leuk vindt, kan je op zoek gaan naar een goede broodbakmachine met een inklapbare kneedhaak.

Kijkvenster: als je een nieuwsgierige bakker bent, dan kan je een broodbakmachine met een kijkvenster kopen. Zo kan je de voortgang van het bakproces in de gaten houden. Sommige broodbakmachines maken geluid wanneer het brood klaar is of wanneer je meer ingrediënten moet toevoegen.

Bedieningspaneel: de bedieningspanelen variëren van model tot model, maar het is de moeite waard om op zoek te gaan naar een duidelijk en gebruiksvriendelijk bedieningspaneel.

Accessoires: de meeste beste broodbakmachines worden geleverd met accessoires, zoals een maatbeker en een lepel. Brood bakken vraagt enige nauwkeurigheid als het gaat om het doseren van ingrediënten. Als ze niet worden meegeleverd, is het de moeite waard om er een paar te kopen.

Baktijd en snelbakfunctie: goede broodbakmachines vermelden vaak de tijd die nodig is om verschillende soorten broden te bakken. Sommige broodbakmachines werken trager dan anderen, maar een snelbakfunctie is altijd nuttig als je in minder dan een uur over vers brood wil beschikken.

Instelbare timer: veel broodbakmachines hebben een uitgestelde tijdsinstelling, wat betekent dat je de broodbakmachine op voorhand kan instellen. Zo kan je ervoor zorgen dat je brood ’s ochtends klaar staat.  

Glutenvrij en tarwevrij brood: veel broodbakmachines hebben een glutenvrije instelling, zodat je glutenvrij brood kan maken met een speciale broodmix of met de meegeleverde recepten. Veel broodbakmachines bevatten ook andere recepten, bijvoorbeeld voor tarwevrij brood.

Deeg, cakes, pasta of jam: in een broodbakmachine kan je meer dan enkel brood maken. De meeste goede broodbakmachines hebben extra instellingen om pasta en normaal deeg te kneden, vorm te geven of te bakken. Ze kunnen fruit en andere rauwe ingrediënten omtoveren tot jam en voorgemengde ingrediënten bakken tot een (rechthoekige) cake.