Er bestaan heel wat vooroordelen over Chromebooks, maar de beste Chromebooks zijn veel meer dan would-be laptops waarop een paar Google-apps geïnstalleerd werden. Goede Chromebooks kunnen tegenwoordig een veel breder aanbod aan computerbehoeften dekken, en een goede Chrome OS-laptop kan zelfs veel nuttiger zijn dan een middelmatige Windows- of MacOS-laptop.

Wat is een goede Chromebook in 2021?

De beste Chromebooks zijn bijzonder waardevol en kwaliteitsvol. Het feit dat klanten vooral een Chromebook willen die goed werkt, in de plaats van goedkopere producten, is eindelijk bij de fabrikanten doorgedrongen. Veel Chromebooks kosten gemiddeld 400 tot 500 euro, maar je kan ook goede Chromebooks vinden lagere en hogere prijzen.

Voor het eerst in jaren is de kwaliteit van de beste Chromebooks consistent geworden. Er zijn zoveel overeenkomsten tussen de producten van Asus, Google, HP, Lenovo, Samsung en Dell, dat je als complotdenker zou kunnen denken dat hun onderdelen uit dezelfde fabriek komen. Voor de klant is dit goed nieuws: de meeste Chromebooks uit onze selectie kunnen wedijveren met de beste laptops op de markt.

Wat de meeste kopers van de beste Chromebook verwachten is waarschijnlijk hetzelfde als bij een laptop: een goed toetsenbord, een stevige bouwkwaliteit, een lange batterijlevensduur, een mooi scherm, een krachtige processor en voldoende geheugenruimte. Steeds meer Chromebooks voldoen aan deze kwalificaties, maar daardoor is de potentiële keuze ook gestegen.

Daarom hebben wij voor jou een top 5 selectie gemaakt met de beste Chromebooks op de markt. Wij vergelijken de belangrijkste criteria voor jou, zodat je geen tijd hoeft te verliezen met kiezen. Op het einde van dit artikel maken wij in onze conclusie een keuze voor jou. Als deze productselectie echter niet zou volstaan, dan raden wij je aan om onze koopgids te lezen. Daar kom je meer te weten over de belangrijkste eigenschappen van een goede Chromebook. Lees verder, en ontdek onze geweldige Chromebook selectie!

ProductSchermgrootteIntern geheugenOpslagProcessorVideokaart
Lenovo IdeaPad Duet Chromebook Tablet 128GB10,1 inches4 GB128 GBMediatekArm Mail 4-72 MP3
Lenovo Chromebook S330 81JW0008MH14 inches4 GB64 GBMediatekPowerVR GX6250
Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM14 Inches4 GB64 GBIntel CeleronIntel UDH Graphics 600
Asus Chromebook C434TA-AI029614 inches8 GB128 GBIntel Core m3Intel HD Graphics 615
Acer Chromebook 315 CB315-3HT-C47215,6 inches4 GB64 GBIntel CeleronIntel UDH Graphics 600

1. Lenovo IdeaPad Duet Chromebook Tablet 128GB – Beste koop chromebook

In de wereld van de Chromebooks is de Lenovo IdeaPad Duet Chromebook veruit één van de grootste verrassingen van het jaar. Hoewel de IdeaPad Duet niet zonder gebreken is, kunnen deze niets afdoen aan de functionaliteit, draagbaarheid en lange levensduur van deze beste Chromebook van klein formaat. Dit zou wel eens het apparaat kunnen zijn dat elke Chromebook-scepticus weet te overtuigen.

Terwijl Chromebooks gemiddeld zo’n 10 uur meegaan op een volledig opgeladen batterij, kan de Lenovo Duet het bijna een hele dag volhouden terwijl er aan de lopende band HD-video’s worden afgespeeld! Dankzij de lange levensduur van de batterij heb je meer tijd om te genieten van alle Android-apps die naast alle Google-apps ook beschikbaar zijn op het toestel.

Deze goede Chromebook heeft een gigantische opslagruimte van 128 GB, wat enorm veel is in vergelijking met andere Chromebooks. Wij kunnen amper geloven dat dit geweldig apparaat voor minder dan 300 euro op de markt verkocht wordt.

Een compacte Chromebook die als referentie dient op de markt

Niets is echter perfect, en de Lenovo Duet komt jammer genoeg op een aantal belangrijke gebieden tekort. Het toetsenbord en de touchscreen zijn heel klein en het vraagt wat inspanning om deze goede Chromebook nauwkeurig te gebruiken. Helaas is tegenwoordig bijna iedereen gewend aan grote toetsenborden, en voor sommigen kan het zelfs fysiek onmogelijk zijn om deze Chromebook effectief te gebruiken.

Aangezien de Lenovo Duet slechts één USB-C-poort heeft en verder niets, heb je een USB-C adapter nodig om standaard koptelefoons te gebruiken. Dit betekent dat je het apparaat niet kan opladen terwijl je koptelefoon gebruikt wordt.

Over het algemeen zijn deze problemen geen spelbreker, maar voor sommigen zal het klein formaat echt een afknapper zijn. Nochtans is dit de Chromebook die ons het afgelopen decennium beloofd werd. De Lenovo IdeaPad Duet Chromebook legt op vlak van prijs-kwaliteit de lat bijzonder hoog.

Voordelen:

 • Licht en draagbaar model
 • Lange levensduur batterij
 • Goedkoop
 • Opslagruimte
 • Touchscreen

Nadelen:

 • Klein toetsenbord
 • Klein scherm
 • Processor is niet zo krachtig

2. Lenovo Chromebook S330 81JW0008MH – Best geteste chromebook

De Lenovo Chromebook S330 81JW0008MH is een ander poging van het bedrijf om een betaalbare Chromebook op de markt te brengen. Deze Lenovo Chromebook onderscheidt zich van andere producten op de markt dankzij:

 • De CPU-prestaties: deze goede Chromebook is uitgerust met een 2,1GHz Mediatek processor, 64GB Flash-opslagruimte en 4GB RAM: een combinatie die goed is afgestemd op basisgebruikers, zoals bijvoorbeeld studenten. Je kan er voldoende basisfuncties mee uitvoeren, zoals het openhouden van meerdere browsertabbladen en het streamen van YouTube-video’s. Het systeem is goed voor lichte grafische taken, aangezien de grafische kaart onvoldoende is voor gaming, maar wel goed genoeg voor het streamen van online media.
 • De batterijduur: Chromebooks zijn erg goed op vlak van batterijduur, en deze beste Chromebook is geen uitzondering. De batterij gaat iets meer dan 10 uur mee bij normaal gebruik, inclusief het continu streamen en verversen van webpagina’s
 • Design: Lenovo weet hoe het een duurzame en stijlvolle laptop moet maken. Deze beste Chromebook heeft een mooie afwerking en ziet er even goed uit als een laptop die tweemaal zo duur is.

Geweldig design aan een onklopbare prijs

Deze ongelooflijk goedkope Chromebook is één van de allerbeste in zijn categorie, maar toch komt hij op een aantal andere vlakken te kort:

 • Het beeldscherm: een bescheiden 14 inch scherm met 1.920 x 1.080 paneel. Toch is de resolutie van het scherm voor de meeste gebruiker goed genoeg. De kijkhoeken zijn niet zo geweldig als bij een IPS-scherm, maar het is echter niet overdreven helder.
 • De USB-Poorten: de connectiviteitsopties op de Lenovo Chromebook S330 81JW0008MH zijn toereikend, maar voor sommige gebruikers kunnen ze tekortschieten. Aan de linkerzijde bevinden zich een USB-C poort en USB 3.0 en HDMI poorten, evenals een SD kaart voor uitgebreide opslag. De meegeleverde USB Type-C poort is de enige DC-poort.

Al bij al is dit een fantastische Chromebook: je vindt amper beter op de markt aan deze prijs. Wij vinden deze goede Chromebook vooral geschikt voor studenten of mensen die een Chromebook voor weinig intensieve taken willen gebruiken.

Voordelen:

 • Groot Full HD-scherm
 • Lange levensduur batterij
 • Mooi design

Nadelen:

 • Geen touchscreen
 • Processor is niet zo krachtig

3. Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM – Beste chromebook voor school

Als je op zoek bent naar een Chromebook met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM de beste Chromebook voor jou. Hij is gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en heeft een geweldige combinatie van scherm en batterijduur (tot 12 uur). En dan hebben we het nog niet eens over het heldere 14-inch beeldscherm waarmee je efficiënt kan werken.

Deze goede Chromebook heeft ook een gebruiksvriendelijk toetsenbord, evenals een touchpad dat goed reageert op al je vingerbewegingen. Belangrijker nog is dat er een goede balans werd gevonden tussen ontwerp, gebruiksvriendelijkheid, functies, batterijduur en systeemprestaties.

Een goede Chromebook die in alles een compromis vindt.

Deze redelijk eenvoudige Chromebook blinkt vooral uit dankzij de processor en de grafische kaart. Dankzij de Intel-technologie van deze beste Chromebook kan je meer taken uitvoeren dan de Lenovo Chromebooks. Wij missen wat opslagruimte (64 GB is heel beperkt), maar dat kan opgelost worden door het toevoegen van een geheugenkaart.  Dankzij de prestaties van de Intel-processor, is deze Chromebook geschikt voor de volgende taken:

 • Je bent vaak op stap en je hebt een batterij nodig die lang meegaat.
 • Het maken van aantekeningen voor je werk of studies.
 • Het bewerken van foto’s met fotobewerkingsprogramma’s
 • Het spelen van eenvoudige computerspelletjes

De Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM is een degelijke middenklasse Chromebook die niet moet onderdoen voor duurdere modellen. Wij kunnen deze Chromebook aanraden voor mensen die op zoek zijn naar een apparaat voor casual gebruik.

Voordelen:

 • Groot scherm
 • Goedkoop
 • Goede processor
 • Touchpad

Nadelen:

 • Weinig RAM-geheugen

4. Asus Chromebook C434TA-AI0296 – Beste chromebook volgens tweakers

Al bijna twee jaar wordt de Asus Chromebook C434TA-AI0296 door de meeste mensen beschouwd als één van de beste Chromebooks op de markt. Deze plooibare Chromebook heeft gewoon het juiste compromis gevonden tussen prijs, prestaties, ontwerp en functies op een manier die maar weinig andere Chromebooks hebben kunnen evenaren.

Deze Chromebook moet wel aardig wat voordelen bieden om zijn prijs te verantwoorden, zeker nu er zoveel goedkope Chromebooks op de markt zijn. In vergelijking met zijn voorganger, biedt deze Chromebook een RAM-geheugen van 8GB aan met een interne opslagruimte van 128 GB. Deze kan verder opgedreven worden aan de hand van SD-geheugenkaarten.

Het grootste verschil met goedkopere Chromebooks is dat de Asus Chromebook C434TA-AI0296 gebruik maakt van een Intel Core m3 processor en een Intel HD grafische kaart. Hierdoor kan je gewoon veel meer dan een paar basistaken uitvoeren, omdat multitasking mogelijk wordt gemaakt zonder dat de computer hapert.

Een unieke plooibare Chromebook

Deze goede Chromebook biedt ook voordelen op vlak van:

 • Schermdesign: Het eerste wat opvalt als je de laptop opent, zijn de randen rond het scherm die amper zichtbaar zijn. Dankzij een screen-to-body ratio van 87%, is de Asus Chromebook C434TA-AI0296 één van de meest compacte 14-inch Chromebooks die we gezien hebben.
 • Plooibaarheid: deze beste Chromebook kan 360 graden “omgeplooid” worden tot een tablet in “tent-stand”. De twee stevige scharnieren van de Chromebook klikken voorbij 180 graden helemaal vast. Vanaf dat punt draait het scherm naar achteren, tot wanneer de overgang naar tabletmodus is voltooid.
 • Poortingangen: er is niet veel ruimte voor poorten op het superdunne chassis van de Asus C434, maar hij biedt desalniettemin alle benodigdheden. Dat omvat een USB 3.1 Type A-poort, een USB-C poort en een koptelefoonaansluiting aan de linkerkant van het chassis, samen met een tweede USB-C-poort en een microSD-kaart aan de rechterkant.

Geen enkele Chromebook is perfect. De Asus 434TA blijft een prijzige Chromebook die dat compenseert met uitstekende systeemprestaties. Dit is een perfecte aanrader voor iedereen die de overgang naar Chrome OS wil maken, of mensen die hun Chromebook op meer intensieve wijze willen gebruiken.

Voordelen:

 • Mooie Display
 • Uitstekende levensduur batterij
 • Goede CPU performance voor multitasking

Nadelen:

 • Zeer dure Chromebook

5. Acer Chromebook 315 CB315-3HT-C472 – Beste chromebook consumentenbond

Als je over een krap budget beschikt, maar toch droomt van een laptop met een groot aanraakscherm, dan is de nieuwe Acer Chromebook 315 CB315-3HT-C472 de moeite waard. De prestaties van deze goede Chromebook zijn niet spectaculair, maar het 15,6-inch scherm kost wel 200 euro minder dan de 14-inch Acer Chromebook 514, die één van de allerbeste Chromebooks op de markt is.

Deze Chromebook is best log en minder licht dan andere exemplaren uit onze productselectie. Met meer dan een anderhalve kilogram begint hij al aardig te lijken op een laptop. Deze beste Chromebook is wel voorzien van voldoende USB-poorten. Alleen jammer dat er geen HDMI video-uitgang.

Een degelijke Chromebook in deze prijsklasse

 • De 720p webcam heeft redelijke kleuren maar een eerder zachte focus. De camera volstaat voor videochats, wat tegenwoordig bijzonder nuttig is.
 • De stereoluidsprekers kunnen een flinke kamer vullen en geluid wordt nier vervormd wanneer je het volume opdrijft. Overlappende tracks komen duidelijk door, zonder veel bas, maar met sterke hoge tonen.
 • Het beeldscherm is een beetje een teleurstelling. De kijkhoeken zijn breed, maar de helderheid zou beter kunnen. Het contrast is goed, maar kleine tekst en fijne details komen wat wazig over aan de zijkanten. Dit betekent niet dat het scherm slecht is, maar het is ook geen uitschieter.

Het RAM-geheugen van 4 GB en de opslagruimte van 64 GB betekent dat deze Chromebook, net zoals alle anderen uit deze productselectie die dezelfde specificaties hebben, minder goed presteert bij intensief gebruik. Deze beste Chromebook van Acer is een middenmoter die voldoende biedt voor de investering, maar er bestaan eerlijk gezegd betere keuzes aan deze prijs.

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Kwaliteitsaudio
 • Voldoende USB-poorten
 • Touchscreen

Nadelen:

 • Groot en log chassis
 • Matige performance

Beste chromebook – Conclusie

De Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM is volgens ons de Chromebook beste koop op de markt. Ondanks het feit dat deze beste Chromebook niet de allerbeste prestaties biedt, biedt dit apparaat wel het beste compromis tussen alle belangrijke eigenschappen van een goede Chromebook: compactheid, prijs-kwaliteit, en degelijke systeemprestaties. De Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM heeft onze voorkeur gekregen ten opzichte van de goedkopere Lenovo’s omwille van zijn Intel processor en grafische kaart, die van veel betere kwaliteit zijn dan de Mediatek technologie van Lenovo. Deze Chromebook kan ook beschouwd worden als de beste Chromebook voor school, aangezien hij voor studenten betaalbaar blijft en gemakkelijk mee te nemen is naar school.

Koopgids: waar moet je op letten bij het kopen van de beste Chromebook?

Omdat Chromebooks voornamelijk bedoeld zijn voor online gebruik, zijn bepaalde eigenschappen niet zo belangrijk als bij Windows- of Mac laptops. Toch is het belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe Chromebook te weten waar je naar moet uitkijken. Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen die de kwaliteit van een goede Chromebook bepalen.

RAM-geheugen: de meeste Chromebooks hebben 2 GB of 4 GB RAM-geheugen. Modellen met 4 GB zijn duurder, maar dit is de moeite waard als je veel taken simultaan uitvoert. Eem Chromebook met een lagere RAM-geheugen (zoals de Lenovo 100S met 2GB RAM) begint al met haperen nadat 10 tabbladen worden geopend. Als je een groter budget hebt, raden we je aan om te upgraden naar een Chromebook met 8 GB RAM of zelfs 16 GB RAM. De geheugenupgrade zorgt ervoor dat jouw systeem nooit vertraagt.  

Processor (CPU): de processor bepaalt hoe soepel je Chromebook presteert, vooral wanneer je meerdere taken tegelijkertijd uitvoert.In veel Chromebooks zitten meestal Intel Celeron-chips die een aanvaardbare snelheid bieden. Zo bestaan er goede Chromebooks met Intel Core CPU’s die nog sneller werken. Voor zulke Chromebooks moet je wel meer betalen. Een krachtige CPU heeft ook een gunstig effect op de levensduur van de batterij.

Opslagruimte: omdat Chromebooks zo licht zijn, hebben ze niet veel opslagruimte nodig. De meeste hebben amper 32 GB opslagruimte aan boord, en dat is waarschijnlijk alles wat je nodig hebt. Nochtans kan je ook goede Chromebooks kopen met een opslagcapaciteit van 64 en 128 GB. Lekker nuttig voor wie deze platformen graag gebruikt om foto’s en video’s op te slagen. Tenslotte krijg je van Google 100 GB gratis Google Drive-opslag bij elke Chromebook-aankoop. Die opslagruimte is enkel geldig voor twee jaar. Daarna behoud je amper 15 GB aan vrije opslagruimte.

Levensduur batterij: als je overweegt een Chromebox te kopen, is de levensduur van de batterij geen probleem, omdat deze op de stroomvoorziening kan aangesloten worden. Het goede nieuws is dat de levensduur van de batterij van een Chromebook indrukwekkend is en veel langer meegaat dan die van elke andere laptop op de markt. Als je in het verleden een Microsoft- of Apple laptop had, dan heb je wellicht vaak problemen gehad met een lege laptopbatterij. Verschillende Chromebooks gebruiken verschillende batterijen, waardoor je overdag zelden een lege batterij zal hebben.

Schermgrootte: de grootte van het scherm is niet het enige dat telt. Goedkope schermen hebben misschien heldere en kleurechte panelen, maar vaak komen ze te kort op vlak van schermresolutie. Zo is de schermresolutie van de Samsung Chromebook 4 (1366 x 768 pixels) enkel geschikt om te schrijven en te lezen. Als je scherpere beelden, video’s en graphics wil, dan is het verstandig om te kiezen voor een Full HD-scherm (1920 x 1080 pixels). Veel Chromebooks blijven echter steken in niet-volledig HD

Aanraakscherm: Windows 10 is gebouwd voor aanraakschermen, maar je kan dezelfde functionaliteit krijgen bij de beste Chromebooks. Sommige Chromebooks, zoals de Acer Chromebook R11, kunnen omgebouwd worden tot een tablet, waarbij gebruik wordt gemaakt van het IPS-aanraakscherm.

USB-poort: je wil een Chromebook die op zen minst drie USB-poorten heeft, meer indien mogelijk. Een paar Type-C USB-poorten kunnen handig zijn, vooral als de Chromebook er aan elke kant één heeft. Eén Type-A USB-poort is handig om oudere apparaten op je Chromebook aan te sluiten